Despre proiect
Asociația „Mouseion” Bârlad implementează în perioada iulie-noiembrie 2024, proiectul cultural „TezAUR din condei”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, sesiunea a II-a/2024, aria tematică „Promovarea culturii scrise”.
Valoarea totală a proiectului este de 110441,14 lei, din care 98281,14 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de Administrația Fondului Cultural Național și 12160 lei contribuția proprie a asociației.
Proiectul propune o abordare complexă a patrimoniului muzeal, din perspectiva promovării culturii scrise, având la bază mai multe activități particulare și, în același timp, complementare: un apel național către tinerii scriitori români contemporani, pentru a se înscrie la „Licitația tezaurului”, elaborarea și publicarea unui album de foto-poeme, intitulat „TezAUR din condei”, o serie de întâlniri de lectură cu elevii din județul Vaslui, sub genericul „10 lecturi de nota 10”, o expoziție temporară cu caracter literar-artistic, cu tematica „Vestigii în oglinda prezentului”, un salon de lectură publică, și nu în ultimul rând un recital de muzică clasică și poezie, cu titlul „Poema română”.
Scopul proiectului este de a valorifica patrimoniul muzeului și de a prezenta, la nivel național, bunuri culturale clasate în categoriile fond și tezaur, prin acțiuni literare, care promovează, totodată, tineri scriitori români contemporani și creațiile acestora.
Activităţile proiectului cultural:
Activitatea 1 – Licitația tezaurului
Perioadă de desfășurare (iulie – noiembrie 2024)
Obiective:
- Creare și mentenanță platforma digitală (august – noiembrie 2024)
- Apel public național către tinerii scriitori români (etapa de selecție și înscriere a lucrărilor: 1 august – 30 septembrie 2024);
Activitatea 2 – TezAUR din condei – elaborarea și publicarea unui album de foto-poeme (1 octombrie – 1 noiembrie 2024);
Activitatea 3 – 10 lecturi de nota 10 – o serie de întâlniri literare în școlile din județul Vaslui (1 octombrie – 1 noiembrie 2024);
Activitatea 4 – Vestigii în oglinda prezentului – o expoziție și un salon de lectură publică (9 noiembrie 2024);
Activitatea 5 – Poema română – un recital de muzică clasică și poezie (10 noiembrie 2024).
ACTIVITATEA 1 – LICITAȚIA TEZAURULUI
Denumită generic „Licitația tezaurului”, prima activitate din proiect se referă la un apel public național către tinerii scriitori contemporani, pentru a se înscrie la un maraton de creație literară, având ca sursă de inspirație bunuri de patrimoniu și nu reprezintă o licitație propriu-zisă, care să aibă ca obiectiv principal vânzarea de obiecte. Tineri cu vârste cuprinse între 14 și 35, din toate colțurile țării, pasionați de arta condeiului, găsesc pe această platformă o expoziție virtuală cu 20 de obiecte clasate în categoriile tezaur și fond din patrimoniul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
Bunurile culturale expuse sunt încadrate în mai multe domenii de referință precum: istorie, arheologie, astronomie, memorialistică, etnografie, artă plastică și artă decorativă.
Obiectele „licitate” sunt: pandantive, statuete, colier, mărgică, tapiserii, volume bibliofile și cărți poștale, obiecte de artă plastică și decorativă, piese vestimentare și fotografii, dintre care, una surprinde o descoperire istorică în astronomia românească, reprezentând o „ciocnire între două stele”, un fenomen optic foarte rar, produs în Galaxia Meesier 101, la o distanță de 21 de milioane de ani lumină. Acestea sunt propuse ca „muze” pentru viitoarele texte ale tinerilor iubitori de literatură care doresc să dea strălucire „tezAURului din condei” prin creații literare ce gravitează, ca mod de abordare, în jurul unui singur laitmotiv: obiectul de patrimoniu.
Acest demers urmărește promovarea creațiilor literare ale tinerilor scriitori contemporani.
Dacă sunteți pasionați de creație literară, cultură sau artă, vă invităm să luați parte la această provocare compozițională inedită.
Perioada de selecție bunuri expuse și de înscriere candidați-lucrări: 1 august – 30 septembrie 2024
Data limită de trimitere a lucrărilor: 30 septembrie 2024
Licitația se va încheia în
Lucrările vor fi adunate într-un album accesibil pentru lectură în mod gratuit, în format digital pe site, după centralizarea tuturor lucrărilor, cel mai probabil la începutul lunii noiembrie 2024.
FII CREATIV ȘI LICITEAZĂ!
Ce trebuie să faci la Licitația tezaurului?
- Vizualizezi și descoperi exponatele de tezaur aflate la muzeul bârlădean propuse ca muze;
- Alegi unul dintre acestea care ți s-a părut mai interesant pentru o abordare literară inspirată de natura obiectelor;
- Îl selectezi completând formularul de înscriere prin care te angajezi să scrii și să trimiți un text literar/istoric/artistic până la 30 septembrie;
- Scrii o poveste-proză scurtă sau o poezie, în care să se identifice numele obiectului descris și trimiți lucrarea pe adresa de e-mail valentinafornea30@gmail.com până la data menționată.
Licitează un obiect de patrimoniu
Astfel, lucrarea ta dacă îndeplinește criteriile de eligibilitate va apărea într-un album de foto-poeme, publicație care va fi încărcată în format digital, pe acest site în noiembrie a.c.
În plus, poți câștiga o excursie culturală în județul Vaslui, printr-o tombolă transmisă live pe canalul de Youtube.
3 scriitori, selectați aleatoriu, vor beneficia de o excursie gratuită în județul Vaslui, în câteva puncte culturale și turistice importante.
- Sediile Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad: central, din bld. Republicii, Casa Sturdza și Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu”;
- Biserica „Sf. Ilie” a breslei blănarilor, Bârlad;
- Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”, Bârlad;
- Biblioteca „Stroe Belloescu” și Centrul „Mihai Eminescu” Bârlad;
- Biserica „Sf. Nicolae” şi „Sf. Treime” a mănăstirii Grăjdeni, sat Grăjdeni, comuna Fruntișeni;
- Mănăstirea Bujoreni, comuna Zorleni.
Tombola pentru alegerea câștigătorilor va avea loc în 1 octombrie 2024.
Cei selectați, dacă, din motive personale, nu vor putea participa la excursie, vor fi înlocuiți de alți participanți, selectați tot aleatoriu.
Excursia va avea loc pe parcursul a 4 zile, în intervalul 6-9 octombrie 2024. Prima zi se rezumă la cazarea participanților, a doua zi sunt prevăzute vizitarea obiectivelor culturale din Bârlad, a treia zi cele din județ, iar a patra zi este prevăzută întâlnirea finală a acestora pentru concluzii.
Echipa de proiect:
- Valentina Mureșan – manager de proiect
- Dr. Mircea Mamalaucă – asistent manager
- Dana Isabela Ghorghian – responsabil financiar
- Liviu Viorel Mureșan – responsabil achiziții
- Liviu Dan Mureșan – fotograf
Pentru noutăți și informații utile ne puteți contacta sau ne puteți urmări și pe canalele de socializare.